Parkinsons sykdom er en alvorlig nevrologisk sykdom, som rammer 1 - 2% av befolkningen over 65 år. Det finnes ca. 10.000 mennesker med Parkinson sykdom i Norge og 10 millioner i verden, og antallet forventes å dobles innen 2040. Sykdommen forårsaker gradvis økende funksjonshemning som følge av redusert bevegelighet, samt en lang rekke ikke-motoriske symptomer inkludert søvnforstyrrelser, blodtrykksfall, endret tarmfunksjon og demens. Per i dag finnes det ingen behandling som kan forsinke sykdomsutviklingen – kun behandlinger som kan dempe symptomene. For å utvikle effektive behandlinger for Parkinson sykdom er det behov for mer forskning. Dette arbeidet pågår, og det søkes nå etter mennesker med Parkinson sykdom som ønsker å prøve ut en ny behandling i en nasjonal klinisk studie.
Studien heter NOPARK og har som formål å undersøke om behandling med nikotinamid ribosid (NR) kan forsinke eller stoppe sykdomsutviklingen hos pasienter med Parkinsons sykdom. Det vil i så tilfelle være den første medisinen med slik effekt. NR øker cellenivået av et essensielt stoff, kalt NAD, som er gunstig for nervecellenes energiomsetning og overlevelse.
NOPARK ledes av en forskningsgruppe ved Neuro-SysMed senteret på Haukeland Universitetssykehus, men flere sykehus deltar fra hele landet, slik at pasienter fra hele Norge kan være med i studien. Pasienter oppfordres til å kontakte studiesykepleier, som igjen vil etablere kontakt mellom pasienten og nærmeste sykehus som driver studien. Selv om dette ikke er sykehuset pasienten sogner til kan man likevel delta.
NOPARK skal rekruttere totalt 400 pasienter med Parkinsons sykdom fra hele Norge. Pasienter som er nydiagnostiserte, eller som har hatt diagnosen i inntil 2 år, kan delta. Hver studiedeltaker vil bli fulgt opp i ett år. Underveis i studien vil det bli utført kliniske undersøkelser, tatt blodprøver og gjennomført bildeundersøkelser for å studere behandlingseffekten.
Hvem kan delta?
Det er flere inklusjonskriterier, men det viktigste er at Parkinsons diagnosen ble gitt mindre enn 2 år fra tidspunktet man blir inkludert i NOPARK.
Pasienten må besøke sykehuset ca. 6 ganger i løpet av ett år.
Hvordan komme i kontakt
Interessenter som ønsker å komme i kontakt med studieteamet kan sende en epost til studiesykepleier ved Helse Bergen. De vil håndtere henvendelsen og iverksette prosessen med å få vurdert egnethet for deltagelse. Vi ønsker ikke at du oppgir sensitive opplysninger i den eposten, kun navn og kontaktinformasjon. Epost sendes til følgende adresse:
parkinson-forskning@helse-bergen.no
Skriv i emnefelt: NOPARK Online
Prosjektleder og forskningssjef
Dr. Charalampos Tzoulis v/ Helse Bergen HF
Godkjenning
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) - 2017/2083.
Deltakende sykehus
- Haukeland Universitetssjukehus, Bergen
- Akershus Universitetssykehus, Viken
- Oslo Universitetssykehus, Oslo
- Rikshospitalet, Oslo
- Vestre Viken sykehus, Drammen
- Molde sykehus, Molde
- Nevrolog Dr Karen Herlofson, Sørlandsklinikken, Arendal
- Førde Sentralsjukehus, Førde
- Sørlandet Sykehus, Arendal
- Universitetssykehuset Nord-Norge, UNN Tromsø