Vi er her for å vise vei

Her kan du finne svar på noen av de ofte stilte spørsmålene andre lurer på når de vurderer om de skal delta i et klinisk studie.

 • Deltar du i en klinisk studie, har du blant annet rett til å trekke deg, få innsyn i hvilke opplysninger som er registrert på deg, og bli informert om eventuelle endringer i studien Les mer på helsenorge.no.

 • Ved å delta på ett klinisk studie får du:

  • Tilgang til ny og utprøvende behandling
  • Gjøre en forskjell ved å bidra til å forbedre behandling og livskvalitet nå og for de som kommer etter deg
  • Støtte medisinsk forskning for en bestemt tilstand eller sykdom
  • Ta en aktiv rolle i din egen behandling
  • Lær mer om sykdommen som påvirker deg
  • Få tett oppfølging av helsepersonell
 • Kliniske studier er nøye designet for å minimere risikoen og maksimere fordelene for alle som deltar, uansett hvilken behandling de får. Noen studier vil ha svært liten risiko, for eksempel å svare på en spørreundersøkelse eller ta blodprøver.

  Risikoen for en prøve kan være større når en mindre kjent behandling testes. Behandlingen kan forårsake bivirkninger som leger og forskere ikke kan forutsi. Disse kan være ubehagelige og kan i svært sjeldne tilfeller være livstruende.

  Du bør få all informasjon som forskerne vet om mulige risikoer og bivirkninger og hvorfor forsøket er nødvendig, slik at du kan ta et informert valg om du vil delta. Alle forskningsstudier er regulert og skal oppfylle etisk godkjenning. Hvis du deltar i en studie, vil du få tett oppfølging under og etter studien.

 • ​Det er gratis å delta i et klinisk studie i Norge. Pasienter som deltar i kliniske studier kan få dekket reiseutgifter. Forutsetningen er at det er snakk om en klinisk studie som er godkjent i helseforetaket. Den kliniske studien regnes da som behandling, og reiseutgifter dekkes etter gjeldende regler.

Finner du ikke det du leter etter?

Vi er tilgjengelig på e-post, det kan dessverre ta litt tid før vi svarer deg på grunn av bemanning. Se gjerne gjennom “ofte stilte spørsmål” før du tar kontakt med oss.

Av hensyn til din egen sikkerhet ber vi deg om å ikke skrive sensitive opplysninger, som for eksempel fødselsnummer og helseopplysninger.

MED.hjelper er stadig på jakt etter strategiske partnere som vil bli med og løfte dette samarbeidsprosjektet, og bidra til offentlig-privat samskaping. Ta gjerne kontakt om dere vil bli med.

Send oss en epost
Vestlandets Innovasjonsselskap AS
Thormøhlensgate 51
5006 Bergen
tsk@visinnovasjon.no
Kart

Kontaktpersoner

Tone Skår, prosjektleder
tsk@visinnovasjon.no

Kjell-Morten Myhr, Senterleder Neuro-SysMed
kjell-morten.myhr@helse-bergen.no

Neuro-SysMed

Kjell-Morten Myhr, Senterleder Neuro-SysMed
kjell-morten.myhr@helse-bergen.no

Haukeland universitetssjukehus, Gamle Hovedbygg
Jonas Lies vei 71
5053 Bergen

Neuro-SysMed

Følg oss

Dette nettstedet bruker cookies for å samle inn anonymisert brukerstatistikk slik at vi kan gi deg den beste opplevelsen og relevant innhold. Les mer